Mimarlık
2023-07-10

Etkinlik: Tekirdağ Design Charrette: Scenarios for Waterfont



 

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi ve Arnavutluk Barleti Üniversitesi arasında yürütülen Erasmus + KA171 projesi çerçevesinde 03-06.07.2023 tarihleri arasında “Tekirdağ Design Charrette: Scenarios for Waterfront” başlıklı bir etkinlik düzenlendi. Yürütücülüğünü Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Mimarlık Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Esen Gökçe Özdamar’ın yaptığı proje etkinliği Barleti Üniversitesi’nden Dekan Yardımcısı Dr. Saimir Kristo ve Mimarlık Bölüm Başkanı Dr. Etleva Dobjani'nin katılımıyla İstanbul Arel Üniversitesi Mimarlık Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Zeliha Banu Yavuz ve Dr. Öğretim Üyesi Azadeh Rezafar ile ortaklaşa düzenlendi. Etkinlik Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Daire Başkanı Sayın Dilşad Ergin, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Sanat Tarihçisi Eda Erdem, Süleymanpaşa Belediyesi Etüd Proje Müdürü Sayın Gülcan Erol, Tekirdağ Valiliği Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü İmar ve Planlama Şube Müdürü Sayın Hilal Esat Yorulmaz ile Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi, Bursa Teknik Üniversitesi, Trakya Üniversitesi, Kırklareli Üniversitesi ve İstanbul Arel Üniversitesi’nden mimar ve öğrencilerin katılımıyla gerçekleştirildi.

Tasarımcılar, yerel yöneticiler ve polikita yapıcıları biraraya getirmeye yönelik bir adım olarak Tekirdağ kıyı alanını "yürünebilirlik, kapsayıcılık, afet ve iklim" anahtar kelimeleri çerçevesinde tartışmaya açan charrette’te disiplinler arası ve disiplinler ötesi yaklaşımlarla farklı disiplinden uzmanlar,  tasarımcılar ve öğrencileri bir araya getirmeyi ve Tekirdağ’ın kıyı alanında “erişilebilirlik” teması çerçevesinde somut tasarım ve uygulama önerileri geliştirildi.

Etkinlik Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Konferans Salonunda yapılan yüzyüze seminerlerin ardından, Tekirdağ Mimarlar Odası’nda tasarım tartışmaları, jüri ve kritikler şeklinde toplamda 19 mentor ve 18 öğrencinin katılımıyla gerçekleştirildi. KA 171 projesinin ilk basamağı olarak gerçekleştirilen charrette'in ardından ikinci basamağın Arnavutluk Tiran'da çok paydaşlı bir çalıştay şeklinde yapılması planlanıyor.