2023-06-20

Tekirdağ Design Charrette: Scenarios for Waterfont

Within the framework of the Erasmus + KA171 project carried out between Tekirdağ Namık Kemal University and Albania Barleti University, an event titled “Tekirdağ Design Charrette: Scenarios for Waterfront” will be held between July 3–6, 2023, in Tekirdağ, Türkiye. The event will be carried out jointly with the faculty members from Tekirdağ Namık Kemal University, Barleti University, and Istanbul Arel University. The charrette which consists of design discussions, juries, and critics, aims to bring together experts, designers, and students from different disciplines with interdisciplinary and transdisciplinary approaches, and to develop concrete design and application proposals within the framework of the "accessibility" theme on the waterfront of Tekirdağ. The charrette discusses the access of Tekirdağ waterfront within the framework of the keywords of walkability, inclusivity, disaster, and climate as a first step towards bringing designers, local administrators, and policymakers together. The event will be held at Tekirdağ Namık Kemal University and the Tekirdağ Chamber of Architects.

The face-to-face event, which will be held in English, is open to everyone's participation, and faculty members who want to actively participate in the design, discussion, and production event are kindly requested to send their contact information to Prof. Dr. Esen Gökçe Özdamar (egozdamar@nku.edu.tr) or Research Assistant Beliz Karanfil (bkaranfil@nku.edu.tr) until June 26, 2023.

Coordinators: (Prof. Dr. Esen Gökçe Özdamar, Department of Architecture, Tekirdağ Namık Kemal University
Dr. Saimir Kristo (Vice Dean of Faculty of Applied Sciences and Creative IndustriesBarleti University)
Dr. Etleva Dobjani ( Head of Department of Architecture and Design from Barleti University)
Assist. Prof. Dr. Zeliha Banu Yavuz Pelvan (Department of Architecture, Istanbul Arel University)
Assist. Prof. Dr. Azadeh Rezafar (Department of Architecture, Istanbul Arel University)

For Brochure Please Click

///
TR

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi ve Arnavutluk Barleti Üniversitesi arasında yürütülen Erasmus + KA171 projesi çerçevesinde  03-06.07.2023 tarihleri arasında “Tekirdağ Design Charrette: Scenarios for Waterfront” başlıklı bir etkinlik düzenlenecektir. Yürütücülüğünü Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Mimarlık Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Esen Gökçe Özdamar’ın yaptığı proje etkinliği Barleti Üniversitesi’nden Dekan Yardımcısı Dr. Saimir Kristo ve Mimarlık Bölüm Başkanı Dr. Etleva Dobjani'nin katılımıyla İstanbul Arel Üniversitesi Mimarlık Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Zeliha Banu Yavuz ve Dr. Öğretim Üyesi Azadeh Rezafar ile ortaklaşa gerçekleştirilecektir. Etkinlik, disiplinler arası ve disiplinler ötesi yaklaşımlarla farklı disiplinden uzmanlar,  tasarımcılar ve öğrencileri bir araya  getirmeyi ve  Tekirdağ’ın kıyı alanında “erişilebilirlik” teması çerçevesinde somut tasarım ve uygulama önerileri geliştirmeyi hedefliyor.  Charrette, tasarımcılar, yerel yöneticiler ve polikita yapıcıları biraraya getirmeye yönelik bir adım olarak Tekirdağ kıyı alanını "yürünebilirlik, kapsayıcılık, afet ve iklim" anahtar kelimeleri çerçevesinde tartışmaya açıyor. Etkinlik Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi’nde yüzyüze yapılacak seminerlerin ardından, Tekirdağ Mimarlar Odası’nda tasarım tartışmaları, jüri ve kritiklerden oluşuyor.

İngilizce düzenlenecek etkinlik herkesin katılımına açık olup, tasarım, tartışma ve üretim etkinliğine aktif katılımcılar 26.06.2023 tarihine dek iletişim bilgilerini Prof. Dr. Esen Gökçe Özdamar (egozdamar@nku.edu.tr), Araş Gör. Beliz Karanfil (bkaranfil@nku.edu.tr) adresine iletebilirler.

Yürütücü: Prof. Dr. Esen Gökçe Özdamar, Tekirdağ Namık Kemal University
Dr. Saimir Kristo (Dekan Yardımcısı, Faculty of Applied Sciences and Creative Industries, Barleti University)
Dr. Etleva Dobjani (Bölüm Başkanı, Department of Architecture and Design, Barleti University)
Dr. Öğretim Üyesi Zeliha Banu Yavuz Pelvan (Mimarlık Bölümü, İstanbul Arel Üniversitesi)